Netcongestie: impact en oplossingen

De energietransitie brengt grote kansen met zich mee, maar legt tegelijkertijd een enorme druk op het elektriciteitsnet. Door de groeiende vraag naar stroom, mede door elektrificatie, duurzame energieopwekking en digitalisering, loopt het stroomnet in grote delen van Nederland tegen zijn grenzen aan. In dit artikel bespreken we de impact én oplossingen.

Nieuws
3 min leestijd

De energietransitie brengt grote kansen met zich mee, maar legt tegelijkertijd een enorme druk op het elektriciteitsnet. Door de groeiende vraag naar stroom – mede door elektrificatie, duurzame energieopwekking en digitalisering – loopt het stroomnet in grote delen van Nederland tegen zijn grenzen aan. Dit fenomeen, netcongestie, zorgt ervoor dat bedrijven niet altijd direct nieuwe of zwaardere aansluitingen kunnen krijgen. Dit kan impact hebben op uitbreidingsplannen, verduurzamingstrajecten en zelfs de dagelijkse bedrijfsvoering. Maar er wordt gewerkt aan oplossingen.

Wat is netcongestie eigenlijk?

Netcongestie betekent simpelweg dat het elektriciteitsnet de vraag niet aankan. Door de groei van elektrische voertuigen, warmtepompen en duurzame energieopwekking neemt het stroomgebruik enorm toe. De infrastructuur groeit echter minder snel mee, waardoor er files ontstaan op het stroomnet – vergelijk het met een snelweg waar steeds meer auto’s op moeten rijden, maar zonder extra rijstroken.

Wat doet de overheid eraan?

Gelukkig wordt er vanuit de overheid flink ingezet op oplossingen om bedrijven weer ruimte op het net te geven. Dit zijn de drie belangrijkste maatregelen:

1. Sneller uitbreiden van het elektriciteitsnet

Netbeheerders investeren miljarden in nieuwe kabels en transformatorstations. Dit gaat alleen niet van vandaag op morgen. De overheid helpt door vergunningsprocedures te versnellen en grond beschikbaar te stellen. Dit moet ervoor zorgen dat het net sneller uitgebreid wordt en bedrijven minder lang hoeven te wachten.

2. Slimmere verdeling van stroom

Er wordt gewerkt aan congestiemanagement, waarbij bedrijven hun energieverbruik aanpassen op piekmomenten in ruil voor een financiële beloning. Ook wordt gekeken naar energiehubs, waarbij bedrijven in een regio samen slim stroom kunnen verdelen. Daarnaast wordt de teruglevering van zonne-energie beter afgestemd om overbelasting te voorkomen.

3. Voorrang voor essentiële bedrijven

Vanaf 1 oktober 2024 krijgen bedrijven met een maatschappelijk cruciale functie (zoals ziekenhuizen en waterbedrijven) voorrang bij nieuwe stroomaansluitingen. Dit kan betekenen dat sommige bedrijven langer moeten wachten, maar ook dat er meer maatwerkoplossingen komen om bedrijven zo goed mogelijk te helpen.

Wat kun je zelf doen?

Je hoeft niet alleen af te wachten. Er zijn slimme oplossingen waarmee je als bedrijf wél verder kunt, ondanks netcongestie:

✅ Slim energiemanagement – verbruik stroom op gunstige tijden en voorkom piekbelasting.

✅ Energieopslag – batterijen helpen je om opgewekte energie beter te benutten.

✅ Lokale oplossingen – samenwerken in een energiehub kan een manier zijn om het net minder te belasten.

Hoe kan Elektropartners helpen?

Bij Elektropartners werken we dagelijks aan slimme energieoplossingen voor bedrijven. Of het nu gaat om energiemonitoring, opslag, of het slim aansturen van verbruik, we helpen graag vooruit.

Meer weten over de mogelijkheden? Neem contact met ons op!

Bronnen:


Barry Gaal
Barry Gaal
Directeur Elektropartners
LinkedInBarry Gaal