Ons elektriciteitsnet staat onder druk, maar wij helpen bedrijven toch te verduurzamen en uitbreiden. In dit artikel, geplaatst in Stedenbouw, lichten we toe hoe we met slim energiemanagement en innovatieve projecten, zoals bij Bejo Zaden en Intratuin, energie optimaal benutten.
Ons elektriciteitsnet raakt op steeds meer plekken overbelast, doordat zowel particulieren als bedrijven massaal zonnepanelen, warmtepompen en laadpalen voor elektrische auto’s installeren. De gevolgen hiervan worden steeds duidelijker, vooral nu de industrie moet verduurzamen, woningen van het gas af gaan en nieuwe woonwijken moeten worden aangesloten op het stroomnet. Ook Elektropartners ervaart deze druk op het net.
“We worden dagelijks benaderd door klanten die willen bouwen of uitbreiden, maar geen grotere stroomaansluiting kunnen krijgen,” vertelt Commercieel Manager Roald de Jong. “Daarnaast hebben we te maken met bedrijven die zonnepanelen hebben geïnstalleerd, maar hun overschot aan energie niet kunnen terugleveren. Ook zijn er klanten die willen elektrificeren, maar het net heeft niet genoeg capaciteit voor hun warmtepompen, elektrische voertuigen of machines.”
In deze gevallen adviseert Elektropartners om slimmer met energie om te gaan. “Klanten hebben vaak twee energiebronnen: stroom van het net en zonne-energie. Door gebruik te maken van geavanceerde energiebeheersystemen van onze partner Tibo Energy, kunnen bedrijven energie opslaan, later gebruiken of zelfs slim verhandelen op de onbalansmarkt van de energiesector. Zo wordt uitbreiding of verduurzaming vaak toch mogelijk.”
Slim energiemanagement
Om dit te realiseren, maakt Elektropartners gebruik van een slim energiemanagementsysteem dat netstroom, zonnepanelen en batterijopslag perfect op elkaar afstemt. “We bouwen de volledige installatie digitaal na, inclusief de echte energiewaarden,” legt De Jong uit. “Daarna simuleren we mogelijke problemen en lossen we die op. Bijvoorbeeld door extra batterijen te plaatsen of door warmtepompen en laadpalen slimmer te beheren. In samenwerking met Tibo Energy, integreren we systemen die energieverbruik en -opslag optimaal reguleren. Dankzij een dynamisch energiecontract verdienen deze investeringen zich snel terug.”
Volgens De Jong veranderen bedrijven steeds meer in energiehubs die energie opwekken voor eigen of lokaal gebruik. “Bedrijven zoals Bejo Zaden en Intratuin Heerhugowaard lopen hierin voorop. We zijn trots dat we hieraan mogen bijdragen.”
Intratuin Heerhugowaard
In september voltooide Elektropartners een project voor Intratuin Heerhugowaard, met een slim energieopslagsysteem, een laadplein en een vernieuwd horecaplein. “Intratuin heeft veel zonnepanelen en een grotere stroomaansluiting dan ze nodig hebben,” vertelt De Jong. “Normaal gesproken zou dit overschot aan energie worden teruggeleverd aan het net, maar wij hebben een systeem bedacht waarmee ze meer rendement behalen. Met twee energieopslagsystemen van elk 200 kWh en een laadplein met twaalf aansluitingen kunnen klanten hun auto opladen. Ook hebben we een 300 kWh snellader geïnstalleerd voor auto’s en vrachtwagens. Dankzij onze software, die werkt met kunstmatige intelligentie, kan Intratuin extra inkomsten genereren. Ze verdienen hun investering binnen drie jaar terug.”